ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ

 ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ 

Οι Μωμόγεροι τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων ,της Πρωτοχρονιάς  και των Θεοφανίων , ξεκινούν την πορεία τους στους δρόμους των χωριών και της πόλης … με στάσεις σε σπίτια και καταστήματα όπου δέχονται κεράσματα.

Είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το  γιορτινό 12ήμερο με ευχετηριακό χαρακτήρα. Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προχριστιανικούς χρόνους αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό. Ο Μώμος ήταν ο θεός το γέλιου και της σάτιρας. Το εθιμικό δρώμενο πραγματοποιείται σε πλατείες, δρόμους και αυλές σπιτιών. Η ολοκληρωμένη μορφή του δρώμενου αποτελείται από τον Κορυφαίο (Μωμόγερο), τη χορευτική ομάδα, τη θεατρική ομάδα και τους μουσικούς. Οι Μωμόγεροι είναι το τέταρτο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που εντάσσεται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO. Πριν την κοπή της πίτας οι Μωμόγεροι, "εισβάλλουν" στον  εοραστικό χώρο. Οι χορευτές, ο Αστυνόμος, ο Καλικάντζαρος, ο Γέρος αλλά και η Νύφη και ο Γιατρός είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές .

Με τη βοήθεια της Ιστορικού Ευθυμίας Κατσόγιαννου -Τριανταφύλλου γνωρίσαμε με παιχνιώδη τρόπο και δράσεις τα ΄΄ Μωμοέρια ΄΄. 

Με κέντρο το παιδί και το Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης το project Μικροί Ιστορικοί αποτέλεσε ένα σύγχρονο εργαλείο, όπου ήρθαμε σε επαφή με τον λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία μας.

 Το δρώμενο των Μωμογέρων χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι προϊστορικό. Πέρασε από τους σταθμούς της ιστορίας, για να φτάσει στην Ελλάδα μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το δρώμενο των Μωμογέρων ενεγράφη στην πρώτη θέση του Εθνικού Ευρετηρίου Αυλής Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος και στη συνέχεια στο Διεθνές Ευρετηρίου της UNESCO.

Με πολύ μεγάλη χαρά γνωρίσαμε το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, συνδυάζοντας τη γνώση με το παιχνίδι!!!

Φωτογραφικό υλικό - Βίντεο :

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου