ΖΩΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ

 ΖΩΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ 

Με λίγα λόγια τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη γιατί πολύ απλά, την χειμερινή περίοδο, δεν μπορούν να επιβιώσουν! Όταν ένα ζώο πέφτει σε χειμερία νάρκη, η θερμοκρασία του σώματός του πέφτει, οπότε πρέπει να είναι προστατευμένο καλά με λίπος και με μια ζεστή φωλιά! Επίσης η αναπνοή του ζώου, όπως και οι κτύποι της καρδιάς, επιβραδύνονται τόσο πολύ που νομίζεις πως είναι νεκρό! Ζώα που πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» είναι η αρκούδα, τα φίδια, τα σαλιγκάρια, σαύρες, κάστορες, οι βάτραχοι, και πολλά άλλα! Η παραπάνω διαδικασία, δηλαδή αυτή της χειμερίας νάρκης που πέφτουν τα ζώα, είναι ουσιαστικά μια επιβράδυνση όλων των λειτουργιών του σώματος τους και μια εξοικονόμηση ενέργειας. Κάτι σαν την... κατάσταση αναμονής...






Ο σκαντζόχοιρος τυλίγει το σώμα του με ξερά φύλλα για να είναι ζεστός και κοιμάται συνήθως μέσα σε κορμούς δέντρων ή κάτω από μεγάλες πέτρες βράχους .

Παραμύθι:Ο Τομ το σαλιγκάρι της Τασούλας Τσιλιμένη .
Εικονογράφηση και σύνθεση των εικόνων από την εξαιρετική συνάδελφο νηπιαγωγό  Παντελέων Μιχαλίτσα(Μίκα) Σ.Ε.Ε ΠΕ60, Π.Ε.Κ.Ε.Σ Πελοποννήσου... Ευχαριστούμε από καρδιάς !
Μπορείς να αφηγηθείς εσύ το παραμύθι κοιτώντας τις εικόνες ... Ακολουθούν σκέψεις , προτάσεις , προβληματισμοί ,υποθέσεις , διδάγματα και συμπεράσματα ...
Τραγούδι -βίντεο :Μια αρκούδα καφέ... 
Τσεκάρουμε τη σωστή επιλογή ...

Ενώνουμε με γραμμή ...

Ενώνουμε με γραμμή ...











ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ...ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.Πατάμε στο τέλος το μπλε κουμπάκι ν να δούμε αν τα κάναμε σωστά .

Βρίσκουμε τα ζευγάρια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη ... Πατάμε τα 4 κόκκινα βελάκια δεξιά για μεγέθυνση της οθόνης ΜEMORY ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

 

Μπορείς να συνθέσεις τις λέξεις με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη ... ; 

 
Σταυρόλεξο με τα ζώα σε χειμερία νάρκη ...Πατάμε τα 4 κόκκινα βελάκια που είναι δεξιά για μεγέθυνση οθόνης . 


Παραμύθι λιγουλάκι Χειμώνας ... Επεξεργασία εικόνων Νίκου Βασιλικη νηπιαγωγός .
Book titled 'ΛΙΓΟΥΛΑΚΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣPAUL STEWART ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ'
Read this book made on StoryJumper
Και μερικά παζλ με ζώα σε χειμερία νάρκη ...
 

6 σχόλια: