ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Αφήγηση παραμυθιού :Το ηλιοτρόπιο του Ευγένιου Τριβιζά..
«Ήταν κάποτε ένα λιβάδι γεμάτο ηλιοτρόπια. Κι όλα αυτά τα ηλιοτρόπια κοιτούσαν ολημερίς με θαυμασμό τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από κει, γύριζαν από κει. Όταν ο ήλιος ήταν από δω, γυρνούσαν από δω. Εκτός από ένα.

Ένα μόνο ηλιοτρόπιο απ΄όλα τα ηλιοτρόπια του κάμπου δεν κοίταζε τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από δω, το ηλιοτρόπιο αυτό κοιτούσε από κει. Όταν ο ήλιος ήταν από κει, το ηλιοτρόπιο κοιτούσε από δω

«Μα γιατί δεν κοιτάς κι εσύ τον ήλιο τον ακριβοθώρητο όπως εμείς;» ρωτούσαν τ΄άλλα ηλιοτρόπια απορημένα.

«Και γιατί να τον κοιτάω;»

«Επειδή είναι χρυσός. Επειδή λάμπει κι ανασαίνει φως».

«Ε και λοιπόν; Χαρά στο πράγμα! Ανασαίνει φως και κάτι έγινε»

«Τι θες να πεις; Δεν σ΄αρέσει δηλαδή;»

«Καλός είναι δεν λέω, αλλά όχι και να τον θαυμάζει κανείς απ΄το πρωί ίσαμε το βράδυ. Αλήθεια, δεν μπορώ να καταλάβω τι του βρίσκετε και τον κοιτάτε σαν χαζά, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει».

«Δεν είναι στα καλά του, σκέφτονταν τα ηλιοτρόπια «Ακούς εκεί, να μη θέλει να κοιτάζει τον ήλιο;»

Και περνούσαν οι μέρες. Και όλα τα ηλιοτρόπια κοιτούσανε τον ήλιο, εκτός από κείνο το ηλιοτρόπιο το ένα, που κοιτούσε πάντα από την αντίθετη μεριά.

«Δε μου λες; Γιατί δεν με κοιτάς;» το ρωτάει μια μέρα ο ήλιος

«Άσε με ήσυχο» είπε το ηλιοτρόπιο

«Πες μου, γιατί δε με κοιτάς;» ξαναρωτάει ο ήλιος.

«Θέλεις αλήθεια να σου πω;»

«Ναι»

«Επειδή… θέλω να βγαίνεις μόνο για μένα. Μόνο για μένα να γελάς. Να λάμπεις μόνο για μένα. Εμένα μόνο να ζεσταίνεις» είπε το ηλιοτρόπιο. «Αν έβγαινες μόνο για μένα, τότε ναι θα σε κοιτούσα» «Μα δεν γίνεται αυτό» αποκρίθηκε ο ήλιος. «Δεν γίνεται να βγαίνω μόνο για σένα, να γελάω μόνο για σένα, εσένα μόνο να ζεσταίνω. Δεν γίνεται»

«Τότε κι εγώ δεν θα σε κοιτάω»

«Μα πρέπει μικρό ηλιοτρόπιο. Θα μαραθείς, αν δε με κοιτάς»

«Και τι σε νοιάζει εσένα αν μαραθώ. Παράτα με» είπε το ηλιοτρόπιο. Δεν μίλησε ο ήλιος. Και το ηλιοτρόπιο κοιτούσε με πείσμα από την άλλη τη μεριά. Και περνούσαν οι μέρες και άρχισε να χλομιάζει το ηλιοτρόπιο.

 

«Είδατε;» ψιθύρισαν τ’ άλλα ηλιοτρόπια μεταξύ τους «Δεν κοιτάζει τον ήλιο και ορίστε.. Ιδού τα αποτελέσματα. Δεν το βλέπω καθόλου καλά. Να το θυμηθείτε ότι έτσι που πάει αργά ή γρήγορα θα μαραθεί».

 

Είχε δίκιο. Κάθε μέρα που περνούσε το ηλιοτρόπιο γινόταν όλο και πιο χλωμό, ο μίσχος στα πέταλά του μαραινόταν, αλλά ούτε που γύριζε να κοιτάξει τον βασιλιά τον ήλιο.

Παραξενεμένα τα ηλιοτρόπια, το άκουγαν να μιλάει μόνο του. «Φύγε» έλεγε «δε θέλω να σε βλέπω. Φύγε»

Ώσπου ένα βράδυ, το τελευταίο κείνο βράδυ, όταν όλα τ΄άλλα ηλιοτρόπια είχαν αποκοιμηθεί, μέσα στη νύχτα, μέσα στη σιωπή, πρόβαλε ο ήλιος. Πρώτη φορά έβγαινε το βράδυ. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Βγήκε κι έδιωξε το σκοτάδι και πλημμύρισε μ΄ένα χρυσαφένιο φως, μαγευτικό φως τ΄όνειρό του.

«Ήρθες;» είπε το ηλιοτρόπιο.

«Ήρθα» είπε ο ήλιος

«Μόνο για μένα;»

«Μόνο για σένα» αποκρίθηκε ο ήλιος «Έλα».

Ένιωσε ανάλαφρο το ηλιοτρόπιο, τόσο ανάλαφρο σαν να μη το έδενε η ρίζα του στο χώμα. Λες κι έγιναν φτερά τα φύλλα του, αφέθηκε ν΄ανεβαίνει.. Κι ανέβαινε, όλο ανέβαινε.. Ήταν τόσο μαγευτικός ο ουρανός, τόσο φωτεινός, δεν γίνεται πιο φωτεινός.. Κι έφτασε κοντά στον ήλιο. Κι από κει ψηλά είδε όλες τις θάλασσες, κι όλα τα λιβάδια, είδε λίμνες, είδε λιμώνες, είδε δάση, είδε ροδώνες και χώρες μαγικές και κόρφους μυστικούς και νησιά που ταξιδεύανε στο κύμα και πράσινα ποτάμια που στραφτάριζαν κι ολόλευκα πουλιά πάνω απ΄τα βουνά τ΄ασημένια.

«Έλα κοντά μου» είπε ο ήλιος. Το ηλιοτρόπιο πήγε κοντά.

«Πιο κοντά» είπε ο ήλιος. Το ηλιοτρόπιο πήγε πιο κοντά.

«Κοίτα με» είπε ο ήλιος «Κοίτα με ηλιοτρόπιο» Το ηλιοτρόπιο τον κοίταξε.

«Εσένα μόνο» είπε ο ήλιος, και το άγγιξε με την ανάσα του.

Κι ένιωσε την ανάσα εκείνη να το καίει σαν πυρετός, σαν φλόγα να το αγκαλιάζει, σαν αστραπή θαμπωτική να το πονά κι ήταν όλα ένα χρυσάφι μέσα του, ολόγυρά του. Φλόγα θαμπωτική ο ουρανός απ΄άκρη σε άκρη. Κι ένιωσε τα φυλλοκάρδια του ν΄ανοίγουν, να γλιστράνε, να σκορπάν τα σπόρια του, να πέφτουν δάκρυ και βροχή στις θάλασσες του κόσμου κι όπως άγγιζαν τον αφρό, όπως άγγιζαν το κύμα σπίθες ξένες να πηδούν, μυριάδες ηλιοτρόπια να βλασταίνουν στη στιγμή, κύματα κι άλλα κύματα από ηλιοτρόπια χρυσά, ήλιοι λουλουδένιοι που στραφτάριζαν ολούθε ονειρικά, θάλασσες απέραντες χωρίς αρχή και τέλος.

Είχε συννεφιά τ΄άλλο πρωί. Δεν βγήκε τη μέρα εκείνη ο ήλιος. Κατασκότεινος ο ουρανός, λες κι ήταν βουρκωμένος . Το ηλιοτρόπιο έγερνε στο μίσχο του ξερό, καψαλισμένο, δίχως δροσιά, χωρίς πνοή, ανάμεσα στα δροσά ηλιοτρόπια του κάμπου.

«Τά΄θελε και τά΄παθε» είπε ένα ηλιοτρόπιο

«Πήγαινε γυρεύοντας» είπε ένα άλλο. Έτσι είπαν.

Έτσι είπαν και το λυπήθηκαν. Το λυπήθηκαν επειδή κανένα τους δε μάντεψε, πόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του, κανένας δεν έμαθε ποτέ το τελευταίο όνειρό του».

Ακολουθεί :Συζήτηση -προβληματισμός- υποθέσεις –σκέψεις-διδάγματα - συμπεράματα. 



Παιχνίδι:Αριθμητική διάταξη των αριθμών από το 1 έως το 10 .
Το ηλιοτρόπιο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Βίντεο .

Η ζωή των λουλουδιών ...Βίντεο.
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ...
Τριαντάφυλλο-Ρόδο
Στην Ελληνική μυθολογία το τριαντάφυλλο  δημιουργήθηκε από την θεά των λουλουδιών και της βλάστησης την Χλωρίδα.  Αυτή μια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε  σε λουλούδι.
Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της αγάπης και το Διόνυσο το θεό του κρασιού.
Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να  του δώσει γλυκιά ευωδιά.
Ο Ζέφυρος ο θεός του ανέμου φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας ο  θεός του Ήλιου μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει.
Έτσι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε και στέφθηκε "Βασιλιάς των  λουλουδιών".
Κρόκος-Ζαφορά
Ο Κρόκος ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα και  ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και  τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι. Τρεις σταγόνες  από το αίμα του άτυχου νέου που έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού έδωσαν τα  στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος. Σύμφωνα με μια άλλη  εκδοχή ο Κρόκος ήταν ένας νεαρός, που εξαιτίας ενός άτυχου έρωτα για τη Νύμφη  Σμίλακα μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ταυτόχρονα η Σμίλαξ έγινε το  ομώνυμο αναρριχητικό φυτό(Σμίλαξ Ασπίρα-Ουρβιά).
Νάρκισσος-Νάρκισσος Μανουσάκι
Ο πιο κατάλληλος τρόπος να αποδώσει κανείς την  ομορφιά του λουλουδιού νάρκισσος είναι αυτός ο αρχαιοελληνικός μύθος. Ο  Νάρκισσος ήταν ένας εξαιρετικά όμορφος νέος. Η μητέρα του, του είχε πει ότι θα  παραμείνει έτσι σ΄ όλη του τη ζωή αν δεν δίνει σημασία στην ομορφιά του. Ο  Νάρκισσος αποφάσισε να δει την αντανάκλασή του στα νερά μιας πηγής.  Γοητεύτηκε τόσο από την ομορφιά του πού έμεινε εκεί ακίνητος θαυμάζοντας τον  εαυτό του μέχρι που μαράζωσε και πέθανε στις όχθες της πηγής. Σύμφωνα με μια  άλλη εκδοχή, νόμισε πως η αντανάκλαση του ήταν η νύμφη που έμενε εκεί.  Πήδησε στο νερό για να την πιάσει και πνίγηκε.
Το λουλούδι νάρκισσος φύτρωσε σε εκείνο το σημείο.
Υάκινθος-Υάκινθος Ζουμπούλι
Ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος από τη  Σπάρτη. Ο Υάκινθος ήταν σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του  Ζέφυρου, θεού του ανέμου.
Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου.
Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο  δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον.
Από το αίμα του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του  κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή ("ΑΙ" δηλαδή γοή  στην αρχαιοελληνική γλώσσα).
Μια άλλη εκδοχή:
ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός προτιμούσε την παρέα του Απόλλωνα  φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο. Η αλήθεια  είναι πως ο υάκινθος του μύθου δεν ήταν πιθανά το γνωστό μας σήμερα λουλούδι,  γατί το είδος δεν είναι ενδημικό της Ελλάδας.
Στην πραγματικότητα, ο μύθος μπορεί να μην είναι καν η σωστή πηγή της λέξης  "υάκινθος". Ίχνη της λέξης συναντιόνται στην βαθιά αρχαιότητα σε μια μη  Ελληνική διάλεκτο που ομιλιούνταν πριν από 4000 περίπου χρόνια, την  "θρακοπελασγιακή".
Ανεμώνη-Ανεμολούλουδο
Το όνομα του λουλουδιού συνδέεται με τον αρχαίο  ερωτικό μύθο του Άδωνη και της Αφροδίτης. Ο μύθος είναι πολύ γνωστός.  Ενέπνευσε μάλιστα και μεγάλους ποιητές όπως ο Οβίδιος και αρκετά αργότερα ο  Σαίξπηρ να γράψουν ύμνους σ' αυτόν τον έρωτα. Σύμφωνα με το μύθο ο Άδωνης  βγήκε για κυνήγι στο δάσος.
Εκεί όμως τον παραφύλαγε ο θεός Άρης ο προηγούμενος εραστής της Αφροδίτης  που ζήλευε τον Άδωνη αφού η Αφροδίτη τον παράτησε για τα μάτια του ωραίου  νέου.
Ο Άρης μεταμορφώθηκε σε άγριο κάπρο, επιτέθηκε στον Άδωνη και τον πλήγωσε  θανάσιμα. Η Αφροδίτη άκουσε τα βογκητά του Άδωνη και έσπευσε να τον βρει.
Όμως ήταν πια αργά. Απαρηγόρητη η Αφροδίτη πήρε στην αγκαλιά της το  άψυχο σώμα του αγαπημένου της και όπως λέγεται ράντισε με νέκταρ την πληγή.
Από το μείγμα που έκαναν το νέκταρ με το αίμα ξεπήδησε ένα όμορφο λουλούδι.  Μόνο που η ζωή αυτού του λουλουδιού κρατάει λίγο. Όταν ο άνεμος φυσάει κάνει  τα μπουμπούκια του φυτού να ανθίσουν και ύστερα ένα άλλο ανεμοφύσημα  παρασέρνει τα πέταλα μακριά.
Έτσι το λουλούδι αυτό ονομάστηκε ανεμώνη ή ανεμολούλουδο επειδή ο άνεμος  βοηθάει την ανθοφορία του αλλά και την παρακμή του. Θα ήταν παράληψη αν  δεν αναφέραμε ότι υπάρχει και λουλούδι με το όνομα Άδωνης το οποίο μάλιστα  έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Ο Κρίνος 
Ένας αρχαίος θρύλος λέει ότι ο πρώτος κρίνος της κοιλάδας αγαπούσε το αηδόνι, όμως επειδή ήταν ντροπαλό, σηκώθηκε απάνω απ’ το γρασίδι για να τ’ ακούσει καλύτερα. Το Αηδόνι έγινε μοναχικό, και είπε ότι πλέον δε θα τραγουδά αν κάθε Μάη δεν ανθίζει ο κρίνος. Οι λευκοί συμβολίζουν την αθωότητα, την αγνότητα και τη γλυκύτητα. Οι Κίτρινοι κρίνοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και την ευθυμία.


ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΥΠΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΗΡΟΥΝΙ...ΚΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ...
Μπορούμε να δημιουργήσουμε λουλούδια με τυπώματα χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά :φελούς,πατάτα,λεμόνι,μαρούλι,λάχανο,ποτήρι,μπάλα αλουμινόχαρτου, συρμάτινο σφουγγαράκι κ.λ.π.
Επίσης μπορούμε να κάνουμε κολάζ με λουλούδια.Πάνω σε μία χάρτινη επιφάνεια να κολλήσουμε κλαδιά,φύλλα δέντρων,πέταλα λουλουδιών, άμμο,πετραδάκια, βοτσαλάκια,καπάκια από μπουκάλια και πολλά άλλα υλικά. 



ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΕ ΡΟΛΑ ΥΓΕΙΑΣ...ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΓΚΟΦΡΕ ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΟ


ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΜΕ ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΓΙΑ ΚΟΤΣΑΝΙ


ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΤΣΑΝΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙ



ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΣΑΝΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙ


ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΗ...ΚΟΛΑΖ...





ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΕ ΡΟΛΟ ΥΓΕΙΑΣ.....
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΥΠΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΡΟΛΑ

                                                            ΧΡΩΜΑΤΑ                


                                        Με πινέλο κάνω το κοτσάνι του λουλουδιού.
Λουλούδια ...διάταξη -αρίθμηση-ποσότητες-αντιστοίχιση.


Παρακολουθούμε το βίντεο με πολλά λουλούδια της Άνοιξης .
Δημιουργός Νίκου Βασιλική Νηπιαγωγός.
Φύλλα εργασίας με λουλούδια μπορούμε να βρούμε πατώντας ΕΔΩ
Ενώνουμε με γραμμή ...Webex & annotate .



ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

1.ΒΡΕΣ ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΖΕΥΓΑΡΩΣΕ ΤΑ ... !!! MEMORY ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

Πάτησε δεξιά τα 4  κόκκινα βελάκια για μεγέθυνση της οθόνης...

2.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ; ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ MEMORY
3.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ; ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ -ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ. 
4.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ...ΕΞΕΛΙΞΗ ΦΥΤΟΥ
 5.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ...ΕΞΕΛΙΞΗ ΦΥΤΟΥ
6.Να επιλέξεις και να τσεκάρεις τη λέξη του λουλουδιού που έχεις στην εικόνα ...


liveworksheets.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου